Schaapsleer

 ambachtelijk-kleuren-van-natuurecht-schaapsleer

Schaapsleer

De oorsprong van het toepassen van schaapsleer (sheepskin) op zitmeubilair ligt in Engeland. Ook wel ‘castlefurniture’ genoemd.
Traditioneel gemaakte sofa’s, wingchairs, clubs en hockers die veelal ‘ingemeten’ werden op het postuur en naar persoonlijke smaak van ’the lord and the lady’.

In Nederland heeft de familie Pander begin 1900 zogenaamde ‘one of a kind’ meubels gemaakt in schaapsleer, voornamelijk in de regio Den Haag en omstreken.
Mensen met smaak en enige importantie lieten zich een unicum aanmeten en vaak bleef het niet bij 1 exemplaar (dienstmeid en knecht voorhanden om het leer af en toe in de was te zetten).

schaapsleer-knoopNog is schaapsleer meest exclusief en meest natuurecht en bij Vorm en Stijl in de meest uiteenlopende modellen verkrijgbaar!
Met zachte ’touch’ vanwege de open huidstructuur met name gemaakt voor mensen met verfijnde smaak!
Schaapsleer voelt nooit koud en/of plakkerig aan. Kenmerkend ook is vooral het natuurechte en daardoor tijdloze karakter van deze leersoort.
De leerselectie vooraf door meubelmakers vindt plaats op basis van leerdikte maar niet zozeer op basis van uiterlijk van de huiden. Dit in tegenstelling tot vrijwel alle andere typen leer die door de wals en printmachine gaan om een (niet natuurlijk) kunstmatige tekening aan te brengen om oneffenheden weg te moffelen.
Overbodig om u te vertellen dat er na deze ‘moffeltechniek’ en het ‘dekverven van de meestverkocht leersoorten in Nederland vrijwel geen enkele puur natuur waarde meer is. Deze leersoorten voelen wèl koud en plakkerig aan.
In tegenstelling tot op schapenleer is een kras op gedekverfd leer gelijk een lelijke leer- of verfbeschadiging.

kleurpigmenten

 

Kleuring en structuur

handmatig-kleuren-schaapsleerDe kleuren van schaapsleer zijn niet trendy maar tijdloos en elke kleuring is een experiment op zich.
De uiteindelijke kleur wordt mede bepaald door pigment en natuurlijke vetten in de huid zelf.
Ook kan het voorkomen dat er nog littekens van insectenbeten, prikkeldraad en/of hoornstoten zichtbaar zijn. Het is alles behalve ‘gelikt en gelakt’ en daardoor bij normaal gebruik en onderhoud juist ‘Easy living’!
Het eindresultaat is ‘schilderachtig’ mooi en alles behalve monotoon en kent vele kleurgradaties die rijkelijk stralen.

Het juiste onderhoudsmiddel is door u te bestellen via de website.

Geniet van Vorm en Stijl.